Zelfvertrouwen vergroten: Zorg goed voor jezelf, zoals je voor iemand zorgt die je dierbaar is

Wist je dat we als mensen vaak beter voor onze huisdieren zorgen dan voor onszelf? Misschien herken je dat wel als je kijkt naar jouw drukke bestaan. Als je moeder bent van een gezin moet dit helemaal herkenbaar zijn: het is vaak eerst kinderen, partner, huisdieren en hopelijk kom je zelf ook nog ergens aan de beurt. Dan heb ik het alleen nog maar over het gezin en nog niet eens over werk en een sociaal leven. Ondertussen hoor je van alle kanten goedbedoelde adviezen: “Zorg goed voor jezelf, wees lief voor jezelf.”

Ik sprak laatst een jonge vrouw die graag een boudoir fotoshoot wilde doen. Al heel snel kwamen ook haar onzekerheden over haar lichaam ter sprake. Ze was al jong moeder geworden van een lief zoontje, maar daardoor waren haar borsten wat gaan hangen. Dat (en andere dingen) maakte haar onzeker, ondanks dat ze mijn boudoir en nude art foto’s wel heel mooi vond. Moest ze dit nu wel doen?

Wat zou jij tegen je beste vriendin zeggen?

Laat ik een beeld schetsen van deze jonge vrouw. Ze is een alleenstaande moeder die fantastisch voor haar zoontje zorgt. Ze werkt hard aan haar carrière en probeert zichzelf fit te houden door regelmatig te sporten. Dit alles doet ze terwijl ze chronisch ziek is en vaak last heeft van (reumatische) pijn. Als dit jouw beste vriendin was, wat zou je dan tegen haar zeggen? Zou je haar vertellen dat ze net zo lief en vergevingsgezind mag zijn voor zichzelf, als voor haar zoontje? Dat ze niks dan het beste verdient en zichzelf ook zo mag belonen met mooie foto’s als ze dat graag wil? Zou je haar vertellen dat ze voor zichzelf mag zorgen, zoals ze dat ook voor haar dierbaren doet?

Hoe goed kunnen we voor onze dierbaren zorgen als we te weinig verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen zorg? Die vraag zette mij tot nadenken na het lezen van het boek ’12 rules for life’ van Professor Jordan Peterson. In het verlengde stelde ik mezelf de vraag: ‘Hoe kan ik als boudoir fotograaf jou helpen beter voor jezelf te zorgen?’

SEO tekst
SEO tekst

Boudoir fotoshoot en zelfvertrouwen vergroten

Zelfacceptatie: veel vrouwen worstelen daar regelmatig mee als ze in de spiegel kijken. Je herkent dit thema misschien wel vanuit mijn eerdere blogs. Psychologie en lifestyle magazines staan vol verhalen over zelfacceptatie en tips om je zelfvertrouwen te vergroten. De kritiek op modetijdschriften en vrouwenbladen herken je vast ook wel. Ze zijn niet divers en inclusief genoeg. De critici zien hún lichaamstype nooit op de cover. Maar waarom maakt dat iets uit? Uiteindelijk is geen één lichaam gelijk aan dat van jou. En zelfs al zou er iemand met hetzelfde lichaamstype op de cover staan, dan ben je er waarschijnlijk nog minder kritisch op dan op jouw eigen lichaam. We hebben nu eenmaal de neiging om kritischer te zijn op ons eigen uiterlijk dan dat van een ander. Wat zeg jij tegen die vriendin die roept dat ze nog moet afvallen? “Ja dat zal je zeker goed doen!” of “Lieverd, je ziet er nu al harstikke goed uit!”?

SEO tekst
SEO tekst
SEO tekst

Zelfbeeld verbeteren met hulp van een boudoirfotograaf

Het woord zelfacceptatie zegt het al: het komt uit jouw ‘zelf’. Het is een diepgewortelde overtuiging hoe jij jezelf ziet in de wereld. Zonder al te diep op de psychologie in te gaan (dat doe ik als coach wel), is jouw zelfbeeld al begonnen vanaf je geboorte en door je jeugd en de rest van je leven gevormd tot wat het nu is. Het heeft zich ontwikkeld tot wat het nu is. En dat is goed nieuws, want met de juiste hulp kun je je zelfbeeld verbeteren en jezelf leren accepteren. Sommigen doen dat met behulp van coaching, maar ook een boudoirshoot helpt je anders naar jezelf te kijken. Als boudoirfotograaf hoop ik jouw zelfacceptatie te laten groeien, door je naar jezelf te laten kijken door een lens van zelfliefde. Zo vergroot je je zelfvertrouwen en word je minder afhankelijk van de wereld om je heen als je naar jezelf kijkt.

SEO tekst

Boudoir fotoshoot: van veilig naar krachtig en vol zelfvertrouwen

Wat je weet is veilig, bekend. Maar je leert alleen nieuwe dingen door te experimenteren. Dingen anders te doen. Het vertrouwde los te laten. Als je bewust wordt dat je de veiligheid van nu moet opofferen om je kracht in de toekomst te vinden, dan snap je waarom dat niet altijd makkelijk is. Het is veilig om je te blijven verstoppen voor jezelf en de wereld. Maar zolang je je verstopt, houd je ook je onzekerheid in stand. Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, dan zul je in het licht moeten stappen. Jezelf laten zien, letterlijk of figuurlijk. En dat is een ontwikkelproces wat tijd kost en in stapjes gaat. Wil jij een krachtiger persoon worden, met meer zelfvertrouwen? Dan zul je ook de verantwoordelijkheid moeten nemen om daar wat aan te doen. De vraag aan jou is: “Durf jij je veiligheid op te offeren, zodat je kunt groeien en uiteindelijk krachtiger en zelfverzekerder wordt?” Dat vergt moed, misschien wel zóveel moed dat je die onbekende en spannende plek voor de camera durft in te nemen. Waar je jezelf niet meer kan verstoppen, maar kennis maakt met de vrouw die je óók bent, zelfs al wist je dat niet. Zodat je je een beetje meer ontwikkelt tot de vrouw die je zou willen zijn.

En nu jij!

Op welke manier zorg jij nog niet optimaal voor jezelf? Dat mag je jezelf oprecht afvragen. Neem eens een moment om daarover na te denken en kijk eens welk antwoord er bovenkomt. Als ik je daarbij mag helpen als fotograaf (of coach), dan doe ik dat natuurlijk graag. Je kunt nu al beginnen door goed voor jezelf te zorgen, alsof het om een dierbare gaat voor wiens zorg je verantwoordelijk bent.