Waarom geld uitgeven voor een fotoshoot als je telefoon ook prima foto’s maakt?

Selfie tips en fotoshoot doen

Afgelopen winter was ik met mijn vriendin Joke naar de Efteling. Er was nog geen sneeuwvlokje gevallen, maar de Efteling stond vol met besneeuwde bomen, sneeuwpoppen en warme chocomeltentjes. Een prachtig decor om foto’s te maken. Je zag dan ook overal stelletjes selfies maken en moeders naar hartenlust hun kids fotografeerden. Bij een enorme besneeuwde dennenboom vol kerstlichtjes stond zelfs een rij om een foto te kunnen maken. Toen we na zo’n tien minuten bijna aan de beurt waren vroeg het stelletje voor ons of wij een foto van hen wilden maken met hun telefoon. “Natuurlijk, als jullie straks een foto van ons maken”, zei Joke. Zo gezegd, zo gedaan. Nog geen twee minuten later waren we klaar. Er stonden zes foto’s op onze filmrol. Waarom zou je geld uitgeven voor een fotoshoot als je telefoon ook prima foto’s maakt?

Een fotograaf neemt de tijd

Onze ‘fotoshoot’ in de Efteling duurde nog geen minuut. De zes foto’s die we hadden leken allemaal op elkaar, we hebben meer dan de helft weggegooid. Een fotoshoot bij een echte fotograaf duurt al snel een half uur tot een uur. Daardoor heb je alle tijd om een beetje te wennen aan het idee. Zelfs ervaren modellen nemen altijd de tijd om even op te warmen tijdens een fotoshoot. De fotograaf helpt je ontspannen zodat je mooie foto’s krijgt waar je goed opstaat.

Een fotograaf maakt véél méér foto’s

Als je een stuk of tien selfies maakt heb je aardig je best gedaan. Heb je enig idee hoeveel foto’s een fotograaf maakt tijdens een shoot? Als je mocht raden, wat zou je dan zeggen, vijftig? honderd? Een fotograaf maakt zoveel foto’s als nodig zijn. Soms kan dat zelfs oplopen naar twee- of driehonderd. Uit al die foto’s selecteert hij de beste foto’s en de rest gaat gewoon weg. Dat betekent dat de allermooisten overblijven. Nu heb je tenminste écht wat te kiezen!

Een fotograaf zoekt naar het mooiste licht

Fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’. Om te kunnen schrijven moet je eerst leren lezen. Je zou kunnen zeggen dat een fotograaf licht leest: hij weet precies waar jij moet staan en hoe je je gezicht moet houden om het mooiste licht te vangen. Daardoor sprankelen je ogen en straalt je gezicht. Goed licht zorgt ervoor dat je er mooi uitziet op de foto. Een fotograaf investeert soms jaren om te leren hoe licht werkt en welk licht bij wie past.

Een fotograaf helpt je naar een mooie pose

Heb je ook wel eens dat je een foto terugziet van jezelf waarop je ineens tien kilo zwaarder lijkt? Verschrikkelijk! Dat overkomt iedereen wel eens, ongeacht welke maat je hebt. Als je een foto maakt ga je van 3D naar 2D. Dat kan ervoor zorgen dat er gekke vervormingen ontstaan. Een goede fotograaf weet hoe hij dat op kan lossen. Door goed op te letten hoe je staat kan hij bepaalde delen van je lichaam groter of kleiner laten lijken. Die kennis, in combinatie met goed licht, zorgt ervoor dat jij op je mooist op de foto staat.

Een fotograaf is pas tevreden als jij tevreden bent

Even terug naar de Eftelingfoto’s, we hebben er nooit wat mee gedaan. Niet omdat we er niet blij mee waren, het is een leuke herinnering aan een leuke dag, maar het waren niet onze beste foto’s. Dat is ook een verschil met een fotoshoot bij een echte fotograaf. Tijdens de shoot krijg je vaak al foto’s te zien op de achterkant van de camera. Op die manier kan de fotograaf peilen of je tevreden bent. Als je iets niet zo mooi vindt kun je dat aangeven. De fotograaf gaat dan op zoek naar een andere hoek of een andere achtergrond om ervoor te zorgen dat je de foto’s wel mooi vindt. Een fotograaf is pas tevreden als jij blij bent.

Kortom, waarom geld uitgeven voor een fotoshoot als je telefoon ook prima foto’s maakt? Een fotograaf haalt alles uit de kast om jou op je mooist op de foto te zetten. Het is aan jou om te bepalen of jij dat aan jezelf gunt!

Couples boudoir fotoshoot in Den Helder Noord Holland

Foto Jacquelien Verhoef