Review fotofabriek.nl A4 album

In deze blog deel ik mijn ervaringen met fotofabriek.nl en het A4 hardcover fotoalbum wat ik voor ze mocht reviewen. Het is belangrijk om op voorhand te vermelden dat ik op geen enkele manier een vergoeding heb ontvangen voor deze review.  De verwoorde mening in deze blog is die van mij zelf en gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Eerste indruk album

Het ontvangen album maakt een goede eerste indruk qua prijs/kwaliteit verhouding. De kost prijs voor het album is 22,95 euro en bevat 24 pagina’s en een bedrukte cover. De bladzijdes zijn van niet al te dik fotopapier en het fotoboek ligt licht in de hand. Dit is in lijn met andere albums in deze prijscategorie. De omslag is afgewerkt met een papier dat de voor- en achterkant omslaat als 1 geheel. Al met al is het album netjes afgewerkt en stevig verpakt verzonden. De verpakking paste ook door de brievenbus, waardoor je niet persé thuis hoeft te blijven om het album in ontvangst te nemen.

Afdrukkwaliteit

De kwaliteit van de afdrukken is voldoende te noemen. Gezien de kostprijs liggen deze in de lijn der verwachting. De kleuren komen in redelijke mate overeen met de weergave op mijn (gekalibreerde) monitor. De huidtint neigt wel iets meer roze te worden dan hij in werkelijkheid is. Je ziet in het algemeen kleine kleurverschillen in de tint en verzadiging, maar niet in die mate dat het storend is. Dit komt mede doordat fotofabriek standaard in sRGB kleurruimte print. Dit formaat is de standaard kleurruimte voor het web. Mijn camera en monitor zijn in staat om het grotere Adobe RGB kleurruimte vast te leggen en weer te geven. Deze verschillen worden dus zichtbaar voor fotografen die een gekalibreerde workflow hebben en op een professionele Adobe RGB monitor werken. De gemiddelde consument zal dit minder snel opvallen, omdat hun scherm ook beperkt is tot de sRGB kleurruimte.

Als je heel kritisch kijkt naar de afdruk dan zie je wel een soort van mini druppeltjes effect. Dit is vooral duidelijk zichtbaar op de pagina’s die een andere achtergrondkleur hebben gekregen. Voor de low-key foto’s heb ik gekozen voor een donkergrijze achtergrond. Als je goed kijkt naar de achtergrond dan zie je dat de inkt net niet perfect overvloeit. Het gevolg is dat je hele subtiele verschillen ziet in kleur in de achtergrond. Het is een punt waarop dit album zich onderscheidt van de duurdere albums die ik eerder heb gemaakt. Onder de streep krijg je een album met een prima prijs/kwaliteit verhouding.

SEO tekst

Album software

Helaas ben ik over de albumsoftware minder positief. Voor het maken van het album heb ik gebruik gemaakt van de offline albummaker. Deze werd geadviseerd door fotofabriek voor het maken van dit album. De eerste indruk is dat de software sterk verouderd is qua interface. De iconen zijn klein en hebben een relatief lage resolutie. Je begint al met een vrij onoverzichtelijk proces waarin je een aantal template pagina’s kunt kiezen voor je album. De resolutie van die voorbeelden is dermate laag, dat je nooit echt een goed beeld krijgt waar je voor kiest. Zelf werk ik op een 4K monitor en mogelijk schaalt de software ook niet lekker op naar deze resolutie.

Nadat ik de wizard ben doorlopen staat er een standaard album klaar. Uiteraard wil je daar zelf nog aanpassingen in doen. De opmaak van een pagina wijzigen of foto’s qua volgorde wisselen gaat helaas niet eenvoudig. Vanuit andere software ben ik gewend dat dit met 1 klik op de knop kan. Je sleept bijvoorbeeld een foto naar een andere foto en hij wisselt ze automatisch om. Dit werkt allemaal niet zo intuïtief hier. Eigenlijk komt het erop neer dat je handmatig je pagina moet aanpassen als je iets wilt veranderen. Makkelijk een template voor die pagina kiezen is er ook niet bij.

Een ander probleem is dat de foto’s niet automatisch uitgelijnd en opgevuld worden binnen een frame. Het gevolg was dat ik in het album pagina’s bleek te hebben met een kleine rand aan de onder of bovenkant van de pagina. Niet zoals ik het eigenlijk bedoeld had toen ik het album opmaakte en controleerde op fouten. Pagina’s waar ik wel bewust de achtergrond als kader om de foto’s heen had waren ook niet mooi uitgelijnd. Ondanks dat ik de foto’s los horizontaal en verticaal had uitgelijnd, zag ik in de uiteindelijke afdruk toch een duidelijk dikkere rand aan de onderkant t.o.v. de bovenkant. De samenwerking tussen de software en het afdrukproces lijkt dus ook niet optimaal.

Uiteraard heb ik contact gezocht met fotofabriek over deze bevindingen. Ze gaven aan dat de software inderdaad verouderd is. Ze bieden ook een online mogelijkheid aan met een beperktere functionaliteit. Deze heb ik verder niet kunnen testen omdat mijn album toen al klaar was. Waarom ze toch de offline software adviseren op hun website is mij niet helemaal duidelijk geworden. Mogelijk biedt deze andere resultaten dan ik hier beschreven heb.