Eerste Hulp Bij Fotografie – Vinden van de juiste fotograaf voor jou

Fotograaf Andries Kooijman | Den Helder - JulianadorpMijn “Eerst Hulp Bij Fotografie” blog. In een tijd waarin we zoveel van ons met fotografie bezig zijn, is er ook veel verwarring. Het vinden van goede informatie valt niet altijd mee. Met deze blogs hoop ik jullie een klein beetje op weg te helpen. Het eerste onderwerp is “eerste hulp bij het vinden van een fotograaf”.

Vinden Fotograaf

Voordat iedereen gelijk denkt:  “oh een blog waarom we hem als fotograaf moeten boeken”, lees nog even verder! Met de komst van betaalbare spiegelreflex camera’s, zijn er in ene vele malen meer fotografen bijgekomen. Als je dus op zoekt bent naar een fotograaf voor bijvoorbeeld een loveshoot, zwangerschapsfotoshoot of familiefoto’s. Dan kan het best een flinke klus zijn om de juiste voor jou te vinden. Ik zeg bewust, de juiste voor JOU. In sommige gevallen zou ik dat kunnen zijn, maar in andere gevallen past een andere fotograaf misschien veel beter bij jouw behoeftes. Ik hoop dat deze blog je wat handvatten geeft om tot een goede keuze te komen.

Hoe en waar te vinden?

Tegenwoordig maken we allemaal gebruik van google. Dit is ook gelijk de beste plek om een fotograaf te vinden. De zoekopdracht fotograaf + plaatsnaam (bv: fotograaf den helder), levert gelijk een lijstje met fotografen op bij jou in de buurt. Waarschijnlijk is dit bij de meesten wel bekend. Nog een handige manier is google maps gebruiken. Door simpelweg “fotograaf” in te toetsen, kan je op de kaart zoeken. Dus ook snel en makkelijk in plaatsen bij jou in de buurt. Hoe meer je inzoomt, hoe meer resultaten je krijgt in dat zoekgebied. Je opent vervolgens een website en waar je let dan op.

Stijl fotografie

Laat één ding gelijk duidelijk zijn. Iedere fotograaf heeft zijn of haar eigen stijl. Afhankelijk van wat jij wilt en mooi vindt, zoek je een fotograaf die daar het beste bij past. De eerste stap is dus te kijken naar het portfolio van een fotograaf op zijn of haar website. Heeft de betreffende fotograaf ervaring met het soort foto’s die jij wilt laten maken? Spreekt de stijl van fotografie je ook aan die je ziet? Is dat het geval, dan kan je deze op je lijstje van potentiële fotografen zetten.

Sociale presentie

Het volgende waar je op kunt letten is de website. De website is een visitekaartje van ieder bedrijf en zo ook van een fotograaf. Een heldere en overzichtelijke website is een goed begin. Als hij ook op je smartphone goed wordt weergegeven, dan is dat ook een mooie plus. Waarom vraag je, je misschien af? Een moderne en goede website is een teken dat de fotograaf zijn werk serieus neemt. Het is een teken dat hij bij de tijd blijft. Bovenal, dat hij jou als klant voorop zet. Zo’n website is niet voor de fotograaf zelf, maar voor jou als klant om makkelijk al je informatie te kunnen vinden. Een goede fotograaf begrijpt dit en snapt dat jij dit graag wilt.

Naast de website kan je ook kijken naar zijn andere aanwezigheid online op bijvoorbeeld facebook of instagram. Geven de foto’s en ook zijn persoonlijkheid jou het idee dat ie bij je past. Natuurlijk kun je vandaag de dag alles faken op sociale media. Maar toch geeft het je net wat meer inzicht in de fotograaf en zijn stijl van fotografie.

Recensies

Je bent waarschijnlijk inmiddels tot 1 – 3 fotografen gekomen die je het meeste aanspreken. Een goede stap is dan op zoek te gaan naar ervaringen van anderen. Een beetje fotograaf heeft tegenwoordig wel een facebookpagina. Als het goed is kan je hier recensies van anderen teruglezen. Kan je geen recensies vinden, dan hoeft dat niet persé iets slechts te betekenen. Maar het roept wel op tot vragen. Zijn er geen recensies omdat hij bijna nooit fotografeert? Stonden er veel slechte recensies op, waardoor ze uitgeschakeld zijn? Het hoeft uiteraard niks slechts te betekenen, het is alleen lastiger voor jou om een indruk te krijgen over de gemiddelde klanttevredenheid. Persoonlijk vraag ik mensen altijd een recensie achter te laten. Lang niet iedereen doet dat, omdat het vaak vergeten wordt door alle drukte. Maar door de tijd heen zijn er genoeg ervaringen te lezen van mensen.  Persoonlijk vind ik het vertrouwen uitstralen in de diensten en producten die je levert.

Prijs

Tot slot is er natuurlijk nog de prijs. Heel bewust heb ik deze als laatste genoemd waar je naar moet kijken. Ik heb altijd geleerd dat het belangrijker is dat je iets koopt wat helemaal naar je zin is, dan iets wat goedkoop is. Als ik gezellig een avondje uit eten wil met mij vrouw ga ik ook niet naar Mac Donalds. Dit zou ik doen als ik als eerste naar de prijs zou kijken. Maar ik vind de kwaliteit van het eten, vriendelijke bediening en een gezellige omgeving veel belangrijker. Natuurlijk heeft niemand onbeperkt geld. We kunnen het tenslotte maar 1 keer uitgeven. Zorg dan dat je het uitgeeft aan iets waar je volledig tevreden over bent. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor mijzelf. Daarom ga ik niet iedere week uit eten bij de Mac Donalds, maar af en toe in een fijn restaurant.

Laten we eerlijk wezen, de meeste van ons gaan niet iedere maand naar een fotograaf. Sterker nog, velen hebben nog nooit voor de camera gestaan. Kies dus voor een fotograaf die binnen je budget past, maar laat dat pas op de laatste plaats meewegen. Je kunt beter een maandje extra sparen en super tevreden zijn. Dan voor een paar tientjes genoegen nemen met je tweede keus.

Tot slot

Ik hoop dat jullie het een leuke blog vonden om te lezen en er vooral ook wat aan hebben voor in de toekomst. Heb je nou suggesties voor een volgende blog of nog een extra voor in deze blog? Laat het mij dan gerust weten. Je kunt mij altijd contacten via facebook of de contactpagina op mijn site.