6 tips voor een zwangerschapshoot

“Kijk, hier zat jij nog in mama’s buik.” Misschien heb je ook wel zo’n herinnering dat je met je moeder foto’s keek van de tijd voordat jij geboren was. Een zwangerschapsshoot doe je eigenlijk altijd voor later, als je niet meer elke dag in de spiegel die mooie bolle buik ziet. Het moment dat jullie kleintje al geboren is en je misschien wel eens heimwee hebt naar de tijd dat je hem of haar zo knus bij je droeg. Een zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw. Vol verwachting totdat jouw kleintje straks komt maakt je lijf heel wat verandering door. Negen maanden lijkt misschien een lange tijd, maar voor je het weet heb jij jouw kleintje in je armen.

Hoe werkt dat dan precies, zo’n zwangerschapsfotoshoot? En wat is de beste tijd om zo’n fotoshoot te doen? In deze blog geef ik een aantal praktische tips om van jouw zwangerschapshoot een droomshoot te maken. Overweeg je om deze bijzondere periode een zwangerschapsfotoshoot te doen? Lees dan vooral verder.

1. De beste tijd voor een zwangerschapshoot

Het beste moment voor een zwangerschapshoot is tussen de 30 en 36 weken, afhankelijk van hoe snel je buik groeit. Je buik is dan al mooi rond en dat zie je prachtig terug op de foto’s. Wacht je tot na die tijd dan loop je de kans dat je al bevallen bent als de kleine aan de vroege kant is. Mijn tip: plan in je tweede trimester alvast de afspraak. Zo weet je zeker dat jij zo min mogelijk aan toeval overlaat en op tijd jouw plekje hebt gereserveerd. Ook heb je genoeg tijd om je voor te bereiden en na te denken over wat voor foto’s je graag zou willen maken.

2. Zwangerschapsfotoshoot in de studio of op locatie?

Voor de zwangerschapsfotoshoot kunnen we verschillende locaties gebruiken. Droom jij van een zwangerschapshoot op het strand, in het bos of in de duinen? Den Helder biedt verschillende mooie natuurlijke omgevingen. Wil je graag foto’s maken op een buitenlocatie dan is het vaak mooi om dit 1,5 uur voor zondonderdag te doen. Dit geeft het mooiste en zachtste licht. Buiten op locatie foto’s maken kan prachtig zijn, maar we blijven afhankelijk van het weer. Daarom is het ook altijd mogelijk om in de studio foto’s te maken. Hier is het hele jaar aangenaam, ongeacht het weer buiten. Ben je ’s avonds erg moe en wil je liever overdag foto’s maken, dan is de studio ook een prima optie.

Bedenk in ieder geval voor jezelf wat jij mooi vindt. In de studio hebben we weer hele andere mogelijkheden dan op locatie. Met verschillende achtergronden en flitsers creëer ik makkelijk verschillende stijlen foto’s. Uiteindelijk gaat het om wat jij mooi vindt. Twijfel je nog? Ik denk graag met je mee als we samen jouw zwangerschapsfotoshoot plannen.

3. De mooiste kleding voor jouw zwangerschapsshoot

De mogelijkheden voor kleding tijdens de zwangerschapsshoot zijn heel divers. In de basis kan je van volledig gekleed tot helemaal naakt op de foto gaan. Ook hiervoor is het goed om eerst te bedenken wat jij mooi vindt. Een mooie zwangerschapsjurk staat natuurlijk altijd prachtig. Het laat je vormen goed zien zonder dat het te bloot wordt. Dit kan bijvoorbeeld heel mooi zijn als je graag een foto in je woonkamer wilt ophangen. Wil je iets meer glamour stijl dan is een zwangerschapsshoot in lingerie ook heel bijzonder. In lingerie komt je zwangere figuur prachtig uit en is goed zichtbaar hoe mooi zwanger je bent. Twijfel je hierover omdat je wat last hebt van striae of roodheid? Wees gerust, ik kan dit heel makkelijk in Photoshop voor je oplossen. Wat voor outfits je ook kiest, neem in ieder geval je tijd om van tevoren te gaan shoppen voor mooie kleding en lingerie. Een groot deel van het eindresultaat wordt namelijk al bepaald voordat de foto zelf gemaakt is.

Sommige vrouwen willen ook graag (een paar) foto’s waarop ze (bedekt) naakt staan. Dit zijn altijd stijlvolle foto’s waarbij we de nadruk leggen op jouw prachtige rondingen. Samen met een partner kan dit ook hele romantische en intieme beelden opleveren.

We hebben voldoende tijd om een aantal verschillende looks uit te werken. Ik begin graag met de wat meer ‘geklede’ looks, zodat jij rustig kunt wennen aan de camera. Vanuit daar bouwen we dan rustig op naar lingerie of (bedekt) naakt als jij dat graag wilt. Twijfel je over welke kleding je mee moet nemen? Ik adviseer je graag tijdens het plannen van jouw zwangerschapsfotoshoot.

Tips zwangerschapshoot: leen een mooie zwangerschapsjurk tijdens de fotoshoot

Deze (rode) zwangerschapsjurk is te leen tijdens een zwangerschapshoot

Tip

Weet jij al dat jij zo’n mooie zwangerschapshoot wilt doen, maak dan gelijk een afspraak. Zo ben jij op tijd verzekerd van je plekje en loop je geen onnodig risico mocht jouw kleintje besluiten wat eerder te komen.

Contact
Tips zwangerschapshoot: shoot bij ondergaande zon in het bos Donkere Duinen in Den Helder

Zwangerschapshoot bij ondergaande zon in het bos Donkere Duinen in Den Helder

4.      Laat jezelf verwennen voor de zwangerschapsshoot

Een zwangerschapsshoot is een stukje verwennerij voor jezelf. Jij draagt je kleine negen maanden met je mee en dat is niet altijd gemakkelijk. Op deze dag mag jij jezelf dus best even laten verwennen. Daarom adviseer ik altijd om lekker je make-up en haar te laten doen door een ervaren professional. Ik werk al jaren samen met Sabrina en die kan dit als de beste. Of je nu vaak make-up draagt of bijna nooit, Sabrina stemt de make-up precies af op jouw wensen. Ze weet ook als ervaren visagist wat goed werkt op camera. Je kunt het plaatje vervolgens compleet laten maken door ook je haar te laten stylen. Ook hier geldt weer, een groot deel van het resultaat wordt al bepaald voordat de foto gemaakt is.

5.      Zoek inspiratie online

Ken je het gezegde: “een plaatje zegt meer dan 1000 woorden”? Dat geldt ook bij het plannen van jouw zwangerschapsshoot. Ter voorbereiding kan het heel inspirerend zijn om online voorbeelden te zoeken van wat je mooi vindt. Het is niet de bedoeling om die foto’s exact te kopiëren, maar het laat wel zien welke stijl jou aanspreekt. Tijdens jouw zoektocht kun je geïnspireerd raken door bijvoorbeeld locaties, mooie poses of bepaalde soorten styling en concepten. Aan de hand van deze foto’s kun jij nog makkelijker jouw ideeën overbrengen. Dat helpt mij om beelden te maken die jij mooi vindt. Als fotograaf kan ik dan laten weten wat de mogelijkheden zijn in onze situatie.

Klassiek zwart-wit zwangerschapsfotoshoot bedekt naakt

Klassiek zwart-wit past prachtig bij een bedekt naakt set tijdens je zwangerschapsfotoshoot

6. Doe een zwangerschapshoot

Twijfel je nog over het doen van een zwangerschapsshoot, of ben je al overtuigt dat je dit wilt? Hier misschien nog een stukje extra motivatie: jouw zwangerschap is een bijzondere periode uit je leven. Het is een moment dat nooit meer terugkomt, zelfs al is het niet jouw eerste kindje. Met een zwangerschapsshoot creëer je een blijvende herinnering aan de periode waarin jouw lijf iets heel bijzonders meemaakt. Het is een herinnering voor jezelf en je partner, maar ook voor jouw kindje later. Zou jij niet wensen dat je jouw eigen moeder zwanger had kunnen zien van jou? Wat dacht je van jouw oma zwanger van jouw moeder? Het is zo bijzonder om daar later op terug te kunnen kijken! Zwangerschapsfotografie is tegenwoordig voor iedereen haalbaar. Zo kun jij straks aan jouw kleine laten zien hoe mama eruit zag toen ze zwanger was. Het is een herinnering voor het leven, of beter gezegd: “een speciale herinnering voor generaties”.

“Een speciale herinnering voor generaties”

Tips Zwangerschapshoot: in de studio in mooie lingerie met aandacht voor details als een tattoo

Zwangerschapshoot in de studio in mooie lingerie met aandacht voor details als een tattoo

Zwangerschapsfotoshoot

Een zwangerschapsfotoshoot kan best spannend zijn, dat begrijp ik heel goed. Laat je daardoor niet weerhouden! Ik help je waar ik kan om ervoor te zorgen dat jij prachtig op de foto staat. Neem gerust contact op om alvast kennis te maken en jouw ideeën te bespreken.

Zwangerschapsfotoshoot

Een fotoshoot kan best spannend zijn, dat begrijp ik heel goed. Laat je daardoor niet weerhouden! Ik help je waar ik kan om ervoor te zorgen dat jij prachtig op de foto staat. Neem gerust contact op om alvast kennis te maken en jouw ideeën te bespreken.